Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Proiectul Legii pentru aprobarea OUG 48/2020 aduce in discutie o completare importanta: suspendarea executarilor silite in materie civila pana la 1 septembrie 2020.
Atentie! Nu vorbim aici de executarile silite pentru creante bugetare, care au fost stabilite separat.
Concret, noul articol prevede :
Art. XVII – Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă până la data de 01.09.2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele comerciale și civile ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei.
La data de 15.06.2020, Guvernul României a formulat și depus la Curtea Constituțională a României sesizarea de neconstituționalitate a legii în discuție, formându-se pe rolul acestei instanțe dosarul nr. 721A1/2020, cu termen de judecată la data de 14.07.2020.

Asadar, inca Legea nu este publicata in MOF, prin urmare masura amanarii nu se poate aplica inca.
Ca sa recapitulam:
- pentru indemnizatiile de somaj tehnic s-au suspendat popririle prin OUG 53/2020 care arata ca indemnizatiile nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor, indiferent de bugetul din care se suportă, masura care încetează la 60 de zile de la data încetării stării de urgență, adica la 15 iunie 2020.